Minkšti blynai su obuoliais: rudens skonis lėkštėje

Minkšti blynai su obuoliais: rudens skonis lėkštėje
Blynai su obuoliais – tai rudens klasika, kurią daugelis sieja su jaukiais šeimos savaitgaliais, obuolių kvapu virtuvėje ir šiluma, sklindančia iš keptuvės. Šie blynai purūs, lengvi, švelniai saldūs ir kupini natūralaus obuolių aromato. Jie tinka tiek pusryčiams, tiek desertui, tiek popietės užkandžiui su arbata. Šiame recepte rasite ne tik ingredientus, bet ir patarimus, kaip iškepti tobulus blynus, kurie visada pavyksta.

Ingredientai

  • 2 kiaušiniai;
  • 2 valg. šaukštai cukraus;
  • 1 arbat. šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet suteikia malonų aromatą);
  • 200 ml kefyro arba pasukų;
  • 180 g miltų (apie 1 stiklinė);
  • 1 arbat. šaukštelis kepimo miltelių;
  • 2 vidutiniai obuoliai (rūgštesni – geriau);
  • Žiupsnelis druskos;
  • Aliejaus kepimui;
  • Cinamono pagal skonį (pasirinktinai).

Kaip pagaminti purius blynus su obuoliais

1. Paruoškite tešlą

Kiaušinius suplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki lengvos putos. Supilkite kefyrą, įberkite žiupsnelį druskos. Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir po truputį suberkite į kiaušinių masę, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių. Tešla turi būti šiek tiek tirštesnė nei įprasta blynų tešla, bet ne per kieta – kad lengvai kristų nuo šaukšto.

2. Paruoškite obuolius

Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir sutarkuokite stambia tarka. Jei norite švelnesnio skonio, galite juos trumpai patroškinti su trupučiu cukraus ir sviesto. Tačiau žali, tarkuoti obuoliai suteikia blynams daugiau gaivumo ir natūralaus saldumo.

3. Sumaišykite ingredientus

Į tešlą įmaišykite tarkuotus obuolius. Galite pridėti ir žiupsnelį cinamono – jis puikiai dera su obuolių skoniu ir suteikia rudeniškos šilumos. Jei tešla atrodo per tiršta, įpilkite šlakelį kefyro, o jei per skysta – šiek tiek miltų.

4. Kepkite

Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus. Kepkite blynelius ant vidutinės ugnies po kelias minutes iš kiekvienos pusės, kol jie taps auksiniai ir purūs. Svarbu neskubėti – kepant per stiprioje kaitroje, jie apskrus, bet vidus liks neiškepęs.

5. Patiekite karštus

Karšti blynai su obuoliais – tikras malonumas. Juos galite patiekti su grietine, medumi, uogiene ar tiesiog pabarstyti cukraus pudra. Puikus derinys – su šaukštu vanilinio ledų ir šiltu arbatos puodeliu.

Naudingi patarimai, kad blynai pavyktų tobulai

  • Jei norite dar purių blynų, kiaušinių baltymus suplakite atskirai ir įmaišykite pabaigoje.
  • Rinkitės rūgštesnius obuolius – jie suteiks malonų kontrastą saldžiai tešlai.
  • Blynus kepkite nedideliais kiekiais, kad keptuvėje liktų vietos jiems išsipūsti.
  • Norint traškesnio paviršiaus, tešlą galima pagardinti šaukštu manų kruopų.
  • Jei norite sveikesnio varianto, miltus galite pakeisti dalimi avižinių dribsnių ar viso grūdo miltų.

Rudens kvapas virtuvėje

Blynai su obuoliais – tai ne tik patiekalas, bet ir jaukumo simbolis. Vos tik pradeda kvepėti keptais obuoliais ir cinamonu, atrodo, kad ruduo apsigyvena namuose. Šis receptas puikiai tinka sekmadienio rytui ar lietingai popietei, kai norisi kažko šilto ir saldaus. Paprasti ingredientai, keli žingsniai – ir ant stalo garuoja skanėstas, kuris primena vaikystės skonius.

Alternatyvos ir variacijos

Jei norite eksperimentuoti, į tešlą galite įmaišyti razinų, kapotų riešutų ar šaukštą jogurto – jis suteikia dar daugiau švelnumo. Obuolius galima keisti kriaušėmis ar bananu – tokiu atveju blynai bus šiek tiek saldesni. Norint šventiškesnio varianto, prieš kepant galima įberti šiek tiek muskato ar maltų gvazdikėlių.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima blynų tešlą paruošti iš anksto?
Taip, tačiau geriausia ją sunaudoti per 1–2 valandas. Jei paliksite ilgesniam laikui, tešla gali prarasti purumą.

Kokius obuolius rinktis?
Geriausiai tinka rūgštesni ir tvirtesnės konsistencijos obuoliai – „Antaninis“, „Auksis“ ar „Ligol“. Jie neištižta kepant ir išlaiko skonį.

Kaip išvengti, kad blynai prisviltų?
Naudokite nepridegančią keptuvę ir kepkite ant vidutinės kaitros. Nepilkite per daug aliejaus – užtenka šiek tiek riebalų paviršiaus padengimui.

Ar galima kepti orkaitėje?
Taip, blynelius galima kepti orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 15–20 min., kol gražiai apskrus. Tai sveikesnė alternatyva be aliejaus.

Kaip laikyti likusius blynus?
Atvėsusius blynus laikykite sandariame inde šaldytuve iki 2 dienų. Prieš valgant, pašildykite orkaitėje arba keptuvėje be aliejaus.

Skonis, kuris sugrąžina prisiminimus

Minkšti blynai su obuoliais – tai paprastas, bet stebuklingas receptas, galintis sugrąžinti vaikystės kvapus ir rudens jausmą. Jie ne tik pasotina, bet ir pripildo namus jaukumu, kuris lieka ilgiau nei paskutinė blyno kąsnio šiluma. Kartais laimei pakanka tiek nedaug – tik kelių obuolių, šaukšto tešlos ir šiltos keptuvės kvapo virtuvėje.