Skruzdėlynas – šventinis desertas iš vaikystės

Skruzdėlynas

Ingredientai (12 porcijų)

Tešlai:

  • 4 stiklinės miltų (apytiksliai)

  • 4 dideli kiaušiniai

  • 5 šaukštai grietinės

  • Žiupsnelis druskos

Kepimui:

  • 1 litras aliejaus

Sirupui:

  • 200 g medaus

  • 200 g cukraus

  • 50 g sviesto

  • 2 šaukštai vandens

  • 1 šaukštas grietinės

Gaminimo eiga (daugiau nei 1 valanda):

  1. Į dubenį sudėkite kiaušinius, grietinę, įberkite druskos ir dalį miltų.

  2. Maišydami po truputį berkite likusius miltus – jų tikslus kiekis gali kisti priklausomai nuo miltų rūšies ir kiaušinių dydžio. Tešla turi būti minkšta, elastinga, bet nelipti prie rankų.

  3. Paruoštą tešlą gerai „išmuškite“ į stalą ar kočėlu – tai padės jai tapti dar elastingesnei. Tešlą uždenkite plėvele ir palikite bręsti 1–2 valandoms.

  4. Įkaitinkite puodą su aliejumi. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kepkite aliejuje, kol taps auksinės spalvos ir traškūs. Išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.

  5. Sirupui skirtus produktus sudėkite į puodą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol įlašintas lašas į šaltą vandenį virsta minkštu sirupo kamuolėliu.

  6. Lėkštėje dėkite pirmą lakštelių sluoksnį, užpilkite sirupu, toliau dėliokite sluoksniais – lakštai ir sirupas, kol gausite kūgio formos desertą.

  7. Papuoškite riešutais, razinomis ar aguonomis. Leiskite desertui sustingti ir susigerti skoniais.