Kokteilio istorija
„Pina Colada“ gimtinė – Puerto Rikas. Teigiama, kad šį kokteilį XX a. viduryje sukūrė barmenas Ramón Marrero, dirbęs garsiajame „Caribe Hilton“ viešbutyje. Jis norėjo sukurti gėrimą, kuris atspindėtų tropinę salos dvasią – saulę, vandenyną ir poilsį. Nuo tada „Pina Colada“ tapo ne tik populiariausiu Puerto Riko kokteiliu, bet ir viso pasaulio simboliu, o 1978 metais net buvo paskelbtas oficialiu šalies gėrimu.
Reikalingi ingredientai
Norint pasigaminti klasikinį „Pina Colada“ kokteilį namuose, tereikia kelių paprastų ingredientų:
- 60 ml balto romo;
- 90 ml ananasų sulčių;
- 30 ml kokosų grietinėlės (ar kokosų pieno);
- Leidžiami ledukai – apie 1 stiklinę;
- Ananaso gabalėlis ir vyšnia – papuošimui.
Jei norite bealkoholinės versijos, paprasčiausiai praleiskite romą – skonis išliks gaivus, tropinis ir tiks tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Kaip paruošti „Pina Colada“ kokteilį
Pagaminti šį kokteilį itin paprasta, o rezultatas – vertas tropinio baro.
- Į trintuvą sudėkite ledukus, ananasų sultis, kokosų grietinėlę ir romą.
- Plakite iki vientisos, švelnios konsistencijos – kol gėrimas taps lengvai putotas.
- Supilkite į aukštą taurę (geriausia „hurricane“ tipo arba tiesiog į didesnę stiklinę).
- Papuoškite ananaso skiltelėmis ir vyšnia ant viršaus.
- Patogiai įsitaisykite, įjunkite mėgstamą muziką ir mėgaukitės vasaros skoniu!
Naudingi patarimai skoniui sustiprinti
Norint, kad „Pina Colada“ būtų dar įspūdingesnė, galima šiek tiek paeksperimentuoti:
- Naudokite šviežiai spaustas ananasų sultis – jos suteiks gėrimui ryškesnį, natūralesnį skonį.
- Kokosų grietinėlė vietoje pieno suteikia tirštesnę tekstūrą ir sodresnį aromatą.
- Šiek tiek vanilės ekstrakto gali suteikti subtilų saldumo toną, kuris harmoningai dera su romu.
- Užšaldykite ananasų gabaliukus ir naudokite vietoje ledukų – taip kokteilis netaps per daug vandeningas.
Kokio romo geriausia naudoti?
Klasikinėje versijoje naudojamas baltas romas, pavyzdžiui, „Bacardi“, „Havana Club“ ar „Malibu“. Jei mėgstate intensyvesnį skonį, galite naudoti auksinį romą – jis suteiks karamelės natų ir šiek tiek šilumos. Svarbu tik nepersistengti – „Pina Colada“ turi būti subalansuota, gaivi, ne per stipri.
Bealkoholinė „Virgin Pina Colada“ versija
Norint pasigaminti gaivų, bet bealkoholinį variantą, užtenka iš recepto išbraukti romą. Likę ingredientai – kokosų grietinėlė, ananasų sultys ir ledukai – sukuria tą patį tropinį skonį. Toks gėrimas puikiai tinka vaikų šventėms, vasaros popietėms ar net pusryčiams kaip desertinis smoothie.
„Pina Colada“ kokteilio variantai
Nors klasikinis receptas visada išlieka populiarus, verta išbandyti ir kelias įdomesnes variacijas:
- Strawberry Colada – į kokteilį įdėkite kelias šviežias braškes arba šaukštą braškių sirupo. Gaunasi švelnus, rožinis, desertinis gėrimas.
- Mango Colada – vietoje dalies ananasų sulčių naudokite mango tyrę – saldumas ir kvapas garantuoti.
- Blue Colada – įlašinkite šlakelį mėlyno „curaçao“ likerio, kuris suteiks žydrą spalvą ir citrusinį atspalvį.
Kaip patiekti ir papuošti
„Pina Colada“ vertinama ne tik dėl skonio, bet ir dėl savo išvaizdos. Tradiciškai ji patiekiama aukštoje, platėjančioje taurėje su vamzdeliu ir dekoruota ananaso griežinėliu, vyšnia ar net kokoso drožlėmis ant viršaus. Norint sustiprinti atostogų nuotaiką, galima papuošti stiklinę cukraus krašteliu arba įstatyti mažą skėtelį.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar „Pina Colada“ galima daryti be trintuvo?
Taip, galima. Tiesiog suplakite ingredientus kokteilių plaktuvėje su ledu, kol mišinys atvės, ir supilkite į taurę. Konsistencija bus skystesnė, bet skonis išliks puikus.
Ar galima naudoti kokosų pieną vietoje grietinėlės?
Taip, tačiau gėrimas bus lengvesnis ir mažiau tirštas. Jei norite sodresnės tekstūros, naudokite kokosų grietinėlę.
Ar šis kokteilis tinka vakarėliams?
Puikiai! Galite iš anksto pasiruošti didesnį kiekį – tik laikykite šaldytuve ir patiekite su šviežiu ledu prieš pat vaišes.
Kokį ananasų sultis rinktis?
Geriausia – natūralias, be pridėtinio cukraus. Jos suteikia gaivesnį, natūralesnį skonį.
Ar galima „Pina Colada“ daryti veganišką?
Taip – tiesiog naudokite augalinį kokosų pieną ar grietinėlę ir augalinės kilmės saldiklius, jei norite saldesnio varianto.
Tropinė nuotaika kiekviename gurkšnyje
„Pina Colada“ – tai ne tik kokteilis, bet ir nuotaika. Vos vienas gurkšnis gali nukelti jus į baltą paplūdimį, kur ore tvyro ananasų aromatas, o saulė švelniai glosto veidą. Tai puikus priminimas, kad atostogų jausmas slypi ne tik kelionėse, bet ir mažuose kasdienybės malonumuose – pavyzdžiui, stiklinėje namuose pagaminto tropinio kokteilio.