Kodėl verta rinktis patiekalus iš faršo?
Faršas yra ne tik pigus, bet ir labai universalus produktas. Jį galima kepti, troškinti, virti ar net įdaryti daržoves. Dėl smulkintos struktūros jis greitai iškepa, todėl tinka tiek kasdienai, tiek skubiems pietums ar vakarienei. Be to, maltą mėsą lengva pagardinti įvairiais prieskoniais – nuo klasikinės druskos ir pipirų iki Viduržemio jūros ar Azijos aromatų. Todėl patiekalai iš faršo niekada nebūna nuobodūs.
Greiti makaronai su faršu ir pomidorų padažu
Tai vienas populiariausių ir greičiausiai paruošiamų patiekalų. Užvirkite makaronus, o tuo metu keptuvėje apkepkite svogūną, česnaką ir faršą. Kai mėsa paruduoja, įdėkite pomidorų pastos, konservuotų pomidorų arba šiek tiek pomidorų padažo. Pagardinkite druska, pipirais ir džiovintais bazilikais. Po 15 minučių turėsite kvapnų, sotų patiekalą, kuris puikiai dera su tarkuotu sūriu. Šis variantas – puikus pasirinkimas, kai reikia greitų pietų po darbo.
Faršo kotletai be ilgų pasiruošimų
Klasikiniai kotletai – visiems pažįstamas patiekalas, kurį galima paruošti vos per 25 minutes. Tiesiog sumaišykite faršą su kiaušiniu, šaukštu džiūvėsėlių, smulkintu svogūnu ir česnaku. Pagardinkite druska bei pipirais, suformuokite kotletus ir kepkite keptuvėje iš abiejų pusių po kelias minutes. Jei turite orkaitę, galima juos užbaigti joje – taip bus mažiau riebalų, o vidus išliks sultingas. Kotletus galima valgyti su bulvėmis, salotomis ar tiesiog duona.
Greitas faršo troškinys su daržovėmis
Šis patiekalas puikiai tinka, kai šaldytuve turite įvairių daržovių likučių. Į keptuvę dėkite faršą, apkepkite, o tada pridėkite smulkintų morkų, paprikų, kukurūzų ar net konservuotų pupelių. Pagardinkite pomidorų pasta, česnaku ir šlakeliu sojų padažo – skonis bus intensyvus, o paruošimas užtruks vos 20 minučių. Toks troškinys puikiai tinka su ryžiais ar kuskusu.
Įdarytos cukinijos ar paprikos su faršu
Nors atrodo, kad tai sudėtingas patiekalas, iš tikrųjų jis greitai paruošiamas. Supjaustykite cukinijas pusiau, išskobkite vidų, o gautus „laivelius“ pripildykite faršo, sumaišyto su ryžiais, pomidorų pasta ir prieskoniais. Dėkite į orkaitę ir kepkite 25–30 minučių. Panašiai galite įdaryti ir paprikas – jos iškepa dar greičiau. Šis patiekalas atrodo įspūdingai, tačiau gaminasi itin paprastai.
Faršo blynai – netikėtas, bet gardus sprendimas
Jei norite kažko naujo, pabandykite iškepti faršo blynelius. Sumaišykite faršą su tarkuotomis bulvėmis, kiaušiniu, smulkintu svogūnu ir šiek tiek miltų. Kepkite keptuvėje kaip paprastus bulvinius blynus. Gaunasi traškūs išorėje, bet minkšti viduje – puikus užkandis ar pagrindinis patiekalas su grietine.
Greiti takai su faršu
Jei norisi kažko kitokio, pabandykite meksikietišką idėją. Kepkite faršą su svogūnais, česnaku, šaukšteliu kumino, čili ir paprikos miltelių. Įdėkite į tortilijų paplotėlius kartu su salotomis, pomidorais, sūriu ir padažu. Vos per 15 minučių turėsite greitus, skanius ir spalvingus takus – puikų pasirinkimą vakarui su šeima ar draugais.
Greiti patiekalai iš faršo orkaitėje
Orkaitė leidžia sutaupyti laiko – kol patiekalas kepa, galima pasirūpinti kitais reikalais. Vienas paprasčiausių variantų – „tinginių lazanija“. Kepimo inde sluoksniuokite virto faršo su pomidorų padažu, makaronų lakštus ir tarkuotą sūrį. Po 25 minučių orkaitėje turėsite puikų, tirpstantį burnoje patiekalą, kuriam sunku atsispirti. Kitas greitas variantas – faršo ir bulvių apkepas su grietinėle arba sūriu viršuje.
Kaip praturtinti skonį be papildomo vargo
Jeigu norite suteikti faršui daugiau skonio, pabandykite įmaišyti šaukštelį garstyčių, šiek tiek rūkytos paprikos ar kelių lašų sojų padažo. Taip pat galite į faršą dėti smulkintų žolelių – krapų, petražolių, bazilikų ar net čiobrelių. Skonis taps intensyvesnis, o patiekalas – gaivesnis. Ir visai nereikia ilgai stovėti prie viryklės, kad pasiektumėte restoraninį rezultatą.
DUK apie greitus patiekalus iš faršo
Kokį faršą rinktis greitiems patiekalams?
Geriausia naudoti mišrų – jautienos ir kiaulienos. Jis būna sultingas ir greitai iškepa. Liesas vištienos faršas tiks, jei norite lengvesnio patiekalo.
Kaip išvengti sausumo?
Neperkepkite faršo ir visada dėkite šiek tiek svogūnų ar daržovių – jos suteikia drėgmės. Taip pat padeda šlakelis vandens ar pomidorų padažo kepimo metu.
Ar faršą galima naudoti tiesiai iš šaldiklio?
Geriau jį atšildyti kambario temperatūroje arba šaldytuve. Tiesiai iš šaldiklio keptas faršas išleis daug vandens ir nebus toks sultingas.
Kiek laiko išsilaiko keptas faršas šaldytuve?
Paprastai 2–3 dienas. Jei norite ilgesnio laikymo, galima jį užšaldyti porcijomis – taip visada turėsite bazę greitam patiekalui.
Ar iš faršo galima gaminti vegetariškas alternatyvas?
Taip! Galima naudoti augalinį faršą iš sojos, lęšių ar avinžirnių. Skonis skirsis, bet paruošimo principas lieka toks pat, todėl patiekalai bus greiti ir sotūs.
Kai norisi greitai, bet skaniai
Greiti patiekalai iš faršo įrodo, kad skonis ir greitis gali eiti koja kojon. Tereikia kelių paprastų ingredientų ir trupučio kūrybiškumo, kad iš tos pačios maltos mėsos kaskart gimtų vis naujas, įdomus patiekalas. Nesvarbu, ar pasirenkate makaronus, kotletus, ar įdarytas daržoves – svarbiausia, kad virtuvėje būtų gera nuotaika ir gardus aromatas.
