Kaip atpažinti kokybišką medų: ženklai, kuriuos verta žinoti

Medus – tai natūralus ir itin vertingas produktas, kurį žmonės vartoja jau tūkstančius metų. Jis ne tik saldina arbatą ar košę, bet ir padeda stiprinti imunitetą, gali padėti nuraminti sudirgusią gerklę bei suteikia energijos. Tačiau ne visas medus yra vienodas. Parduotuvėje ir turguje galima rasti įvairiausių rūšių, tačiau kaip žinoti, ar rankose laikai tikrą kokybišką medų, o ne praskiestą ar dirbtinai pagerintą?

Kodėl svarbu rinktis tik kokybišką medų?

Tikras, natūralus medus išlaiko visas biologiškai aktyvias medžiagas – fermentus, vitaminus, mineralus ir antioksidantus. Tuo tarpu prastesnės kokybės medus gali būti praskiestas cukraus sirupu, kaitintas aukštoje temperatūroje arba turėti dirbtinių priedų, kurie sunaikina jo naudingąsias savybes. Kokybiškas medus – tai ne tik puikus skonis, bet ir sveikatos šaltinis. Todėl verta žinoti, į ką atkreipti dėmesį renkantis šį natūralų produktą.

Kokybiško medaus išvaizda ir tekstūra

Vienas pirmųjų požymių, išduodančių medaus kokybę, yra jo išvaizda ir konsistencija. Skystas medus dažniausiai būna ką tik išsuktas, vasarą ar ankstyvą rudenį. Jei po kelių mėnesių toks medus vis dar visiškai skystas – gali būti, kad jis buvo kaitintas arba praskiestas. Kokybiškas medus po kurio laiko natūraliai kristalizuojasi (sutirštėja). Tai normalus procesas. O medaus spalva priklauso nuo augalų, iš kurių bitės rinko nektarą – nuo šviesiai gintarinės iki tamsiai rudos. Tačiau pernelyg ryškiai geltonas ar labai skaidrus medus taip pat gali kelti įtarimų. Trumpai tariant, jei medus atrodo visiškai tobulas – labai skystas, vienodos spalvos ir be kvapo – tai greičiausiai ne visai natūralus produktas.

Kokybiško medaus aromatas ir skonis

Tikras medus turi ryškų, natūralų kvapą – jis gali būti gėlių, žolių, vaško ar net šiek tiek dūminis, priklausomai nuo rūšies. Jei medus kvepia pernelyg saldžiai, primena karamelę ar sirupą, tai ženklas, kad jis buvo perdirbtas arba kaitintas. Kokybiškas medus pasižymi švelniu, bet sudėtingu skoniu – iš pradžių saldus, vėliau gali turėti vos juntamą rūgštelę ar kartumą.

Kaip patikrinti, ar tai iš tiesų kokybiškas medus?

Neturi laboratorijos? Nieko tokio – yra keli paprasti būdai, kaip galima patikrinti ar įsigijai kokybišką medų namuose.

1. Popieriaus testas

Šis metodas padeda įvertinti, ar meduje yra perteklinio vandens. Tai požymis, kad medus buvo praskiestas arba netinkamai laikytas. Užlašink kelis lašus medaus ant neblizgaus popieriaus ar laikraščio. Pasižiūrėk po kelių minučių: jei popierius šlapias ar susidarė dėmė, reiškia, kad medus gali būti skiestas. O jei popierius lieka sausas – puiku, kadangi kokybiškas medus turi mažiau drėgmės.

2. Duonos testas 

Šis testas taip pat orientuotas į medaus tekstūrą ir drėgmės kiekį. Paimk riekelę duonos ir užtepk ant jos šiek tiek medaus, o tuomet palauk apie 15 minučių. Jei duona sukietėjo, tai reiškia, kad meduje nėra perteklinio vandens. O tai geras ženklas. Tačiau jeigu duona suminkštėjo ar tapo drėgna – tai gali reikšti, kad medus turi daugiau vandens (yra skiestas) ir galbūt yra mažiau kokybiškas.

3. Jodo testas

Šis testas skirtas patikrinti, ar meduje nėra krakmolo, miltų ar kitų priedų, kurie kartais naudojami, kad padidinti jo kiekį. Paimk apie pusę šaukštelio medaus ir ištirpink mažame kiekyje šilto vandens. Įlašink kelis lašus jodo tirpalo. Jei tirpalas pasidaro mėlynas – tai gali reikšti, kad meduje yra krakmolo ar miltų. Jeigu spalva nesikeičia – reiškias medus natūralus ir be priemaišų. Žinoma, natūralus medus gali turėti nedidelių priemaišų (pavyzdžiui, bičių vaško), tačiau krakmolo ar miltų jame būti neturėtų.

4. Tąsumo testas

Vienas iš požymių, kaip atpažinti kokybišką medų – jo klampumas, t.y. kaip jis teka. Paimk šaukštelį medaus (geriausia kambario temperatūros) ir pabandyk ji lieti atgal į stiklainį. Kokybiškas medus bus gana „tąsus“, jis neturėtų lašėti, o lėtai tekėti nuo šaukšto. 

Kaip laikyti medų?

Kad medus išliktų vertingas, svarbu jį tinkamai laikyti:

– Laikyk tamsioje, vėsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.

– Geriausia temperatūra – apie 10-20 °C.

– Nelaikyk medaus šaldytuve – jis gali per greitai sukietėti.

– Saugok nuo drėgmės, nes ji gali paskatinti fermentaciją.

Tinkamai laikomas medus gali neprarasti savo savybių net kelerius metus.