Kodėl verta rinktis natūralius valymo metodus?
Klasikiniai orkaitės valikliai dažnai turi natrio hidroksido ir chloro junginių, kurie dirgina kvėpavimo takus ir gali pažeisti emalį. Namų virtuvėje pakanka keleto maisto spintelėje esančių priemonių, kad orkaitė vėl blizgėtų, o oras nebūtų prisotintas chemikalų garais. Be to, natūralūs ingredientai kainuoja dešimt kartų pigiau nei specialūs aerozoliai.
Sodos ir acto pasta: universalus kovos su pridegimais duetas
Sumaišykite 100 g sodos su 3 – 4 v. š. vandens, kol susidarys tiršta pasta. Naudodami silikoninę mentelę paskleiskite masę per visą orkaitės vidų, išskyrus kaitinimo elementus. Palikite 30 min., kol šarmai pradės skaidyti riebalus. Tada apipurkškite 9 % actu – išsiskiriantys burbuliukai padės atšokti net senoms dėmėms. Po 10 min. paviršių nuvalykite drėgna mikropluošto šluoste.
Garų vonia su citrina: lengvam kasdieniam blizgesiui
Pusę didelės citrinos supjaustykite griežinėliais, dėkite į karščiui atsparų dubenėlį su 300 ml vandens. Kaitinkite orkaitėje 160 °C 30 min. Garai kondensuosis ant sienelių, suminkštindami šviežias apnašas, o citrinos eteriniai aliejai dezodoruoja kvapus. Išjungus prietaisą ir jam kiek atvėsus, riebalus nušluostykite audiniu.
Druskos ir sodos šveitiklis stiklo durelėms
Stiklo dangos dažnai kaupiasi riebalų „šydu“. Sumaišykite lygiomis dalimis rupią druską ir sodą, įlašinkite kelis lašus vandens – gausite švelnų abrazyvą. Šveiskite apskritais judesiais minkšta kempinėle; druska suveiks kaip švitrinis popierius, o soda neutralizuos kvapus. Galiausiai nuplaukite švariu vandeniu.
Orkaitės grotelių mirkymas eco «SPA» tirpale
Pilną vonią karšto vandens pagardinkite 200 g sodos ir 150 g skalbinių muilo drožlių. Panardinkite groteles ir palikite nakčiai. Ryte pridegę riebalai nusivalys sluoksniu su paprasta indų kempine.
Kokias klaidas dažniausiai darome valydami be chemikalų?
• Naudojame metalines šluostes – jos subraižo emalį.
• Nepašaliname maisto likučių prieš tepant sodą – pasta praranda kontaktą su riebalais.
• Skubame: natūraliems reagentams reikia bent 20–30 min. reakcijos laiko.
• Pamirštame apsaugoti kaitinimo elementus – purškiant actą ant kaitlos, galime sutrumpinti jos tarnavimo laiką.
Priebėgos nuo nemalonių kvapų po valymo
Jei po acto ir sodos procedūrų jaučiasi rūgštus aromatas, kaitinkite orkaitę 10 min. su atvertomis durelėmis 100 °C temperatūroje, įdėję puodelį su malta kava arba cinamono lazdele. Natūralūs kvapai neutralizuos likusį rūgštumą.
Kaip išlaikyti orkaitę švarią ilgiau – prevencijos triukai
• Kepimo metu naudokite daugkartinius silikoninius kilimėlius – jie surinks riebalus.
• Išsiliejus sūriui ar aliejui, užbarstykite sodą dar karštame paviršiuje – vėliau dėmė nuvalysis lengviau.
• Bent kartą per mėnesį pakartokite garų vonios su citrina procedūrą: reguliari priežiūra leis išvengti varginančio gramdymo.
Namų valymo maršrutas į sveikesnę virtuvę ir taupesnes išlaidas
Valydami orkaitę natūraliais metodais ne tik saugote plaučius, bet ir taupote: soda, actas bei citrina kainuoja centus, o efektas prilygsta profesionaliems purškalams. Įpratę prie nuoseklaus „garų + pasta“ ciklo, gausite spindintį orkaitės vidų, nepriklausysite nuo stipriai kvepiančios chemijos ir prisidėsite prie tvaresnės buities be papildomo streso.