Ar kada nors svajojote pasimėgauti tikrais puriais amerikietiškais blyneliais, kvepiančiais vanile ir lydančiais burnoje? Tokių blynelių pagaminimas namuose nėra sudėtingas, o rezultatas atperka kiekvieną minutę praleistą virtuvėje. Tereikia tinkamo recepto, kelių gudrybių bei šiek tiek kantrybės – ir Jūs galėsite sukurti nuostabius pusryčius, kuriais džiaugsis visa šeima.
Reikalingi ingredientai
Amerikietiški blyneliai pasižymi tuo, kad jie yra purūs ir minkšti dėl tinkamai subalansuotų ingredientų. Svarbu nepermaišyti tešlos ir naudoti šviežius produktus. Štai ką reikės turėti:
- 2 puodeliai kvietinių miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- 1/2 šaukštelio sodos
- 2 šaukštai cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos
- 2 kiaušiniai
- 1 ir 3/4 puodelio pieno
- 3 šaukštai ištirpinto sviesto
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
Šie ingredientai yra pagrindas, tačiau galite laisvai eksperimentuoti – pridėti šiek tiek cinamono, uogų ar šokolado gabaliukų, kad blynai įgytų unikalų skonį.
Kaip pasigaminti purią tešlą
Tešla – tai pagrindas, nuo kurio priklausys, ar blyneliai bus purūs ir minkšti. Sekite šiuos žingsnius:
- Sumaišykite sausus ingredientus. Į didelį dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, sodą, cukrų ir druską. Išmaišykite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų.
- Sumaišykite skystus ingredientus. Kitame dubenyje lengvai suplakite kiaušinius, pieną, ištirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą.
- Sujunkite sausus ir skystus produktus. Supilkite skystus ingredientus į sausus ir lėtai maišykite šluotele. Svarbu – nepermaišykite! Tešla turi likti šiek tiek gabaliukų, nes per ilgas maišymas panaikins purumą.
- Palikite tešlą pailsėti. Leiskite jai pastovėti apie 10–15 minučių. Per tą laiką pradės veikti kepimo milteliai, o tešla įgaus norimą konsistenciją.
Kepimo paslaptys
Kepimui naudokite nelimpančią keptuvę arba specialią blyninę keptuvę. Svarbu neperkaitinti keptuvės, nes tada blynai pridegs išorėje, bet liks žali viduje. Štai keli patarimai, kurie padės iškepti tobulus blynelius:
- Tinkama temperatūra. Keptuvė turi būti vidutiniškai įkaitusi – ne per karšta ir ne per šalta.
- Naudokite šiek tiek riebalų. Prieš kiekvieną blyną užlašinkite lašelį aliejaus ar sviesto, kad paviršius būtų tolygus ir blyneliai gražiai pasidengtų auksine plutele.
- Stebėkite burbuliukus. Kai tešlos paviršiuje pradeda formuotis burbuliukai, o krašteliai tampa matiški – laikas apversti blyną.
- Kepkite ramiai. Neskubėkite – geriau kepti vidutinėje kaitroje, kad blynas spėtų iškepti tolygiai.
Skirtingos variacijos ir priedai
Klasikiniai amerikietiški blyneliai dažniausiai patiekiami su klevų sirupu, tačiau čia Jūsų fantazijai ribų nėra. Štai keletas idėjų, kaip praturtinti šį patiekalą:
- Su vaisiais ir uogomis. Patiekite su šviežiomis braškėmis, mėlynėmis ar bananais. Jos suteiks natūralaus saldumo ir gaivumo.
- Su riešutais ir šokoladu. Pabarstykite smulkintų migdolų ar lazdyno riešutų, užpilkite tirpintu juodu šokoladu – tai taps desertu.
- Su jogurtu ar varške. Norint lengvesnio varianto, užtepkite šaukštą graikiško jogurto, medaus ir kelias uogas.
- Su sūriais priedais. Jei neturite saldaus noro – patiekite su rūkytu šonine, kiaušiniu ir šlakeliu klevų sirupo. Skonis bus kontrastingas ir labai įdomus.
Patarimai, kaip išlaikyti blynelių purumą
Purumą galima išlaikyti net ir tuomet, kai blynų keptuvėje daugiau nei keli. Štai keli būdai:
- Nepersistenkite su maišymu. Kaip jau minėta, per daug išmaišius tešlą, ji tampa klampi ir blyneliai praranda purumą.
- Naudokite kambario temperatūros produktus. Šaltas pienas ar kiaušiniai sulėtina kepimo reakcijas, todėl tešla būna mažiau puri.
- Nedėkite per daug tešlos į keptuvę. Vienam blyneliui pakanka maždaug 1/4 puodelio tešlos – taip jis kepa tolygiau.
- Laikykite iškeptus blynus šilumoje. Kol kepate likusius, padėkite jau iškeptus į šiltą orkaitę (apie 80°C), kad neišgaruotų drėgmė ir išliktų purūs.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Ar galima amerikietiškus blynelius gaminti be kiaušinių?
Taip, galima. Vietoje kiaušinių galite naudoti 1 šaukštą malto linų sėmenų, sumaišytų su 3 šaukštais vandens – tai suteiks tešlai struktūrą. Taip pat tinka trintas bananas ar obuolių tyrė.
Kaip išvengti to, kad blynai prisviltų?
Prieš kiekvieną partiją patepkite keptuvę šiek tiek aliejaus ar sviesto, o kaitrą išlaikykite vidutinę. Pernelyg karšta keptuvė sukelia greitą išorinį apskrudimą, bet vidus lieka žalias.
Ar galima blynelius užšaldyti?
Taip. Visiškai atvėsusius blynus sudėkite į sandarų indą arba užšaldymo maišelį ir laikykite šaldiklyje iki 2 mėnesių. Prieš valgant pašildykite orkaitėje ar skrudintuve.
Kaip padaryti blynelius dar gardesnius?
Išbandykite į tešlą įmaišyti trupinėlį citrinos žievelės arba šaukštelį cinamono. Maži priedai suteikia aromato ir malonų skonio kontrastą.
Keli paskutiniai skanūs patarimai
Patiekimas yra beveik toks pat svarbus kaip ir pats kepimas. Norėdami sukurti amerikietišką atmosferą, sudėkite blynelius į aukštą bokštelį, užpilkite klevų sirupu, uždėkite kelis gabaliukus sviesto ir žiupsnelį cukraus pudros. Jeigu norite desertinės versijos – patiekite su ledais arba plakta grietinėle. Jei planuojate pusryčius visai šeimai, paruoškite didelį kiekį blynelių ir leiskite kiekvienam pasirinkti savo mėgstamą priedą – taip kiekvieno lėkštė taps unikali.
Amerikietiški blyneliai – tai ne tik pusryčių maistas. Tai visa kultūra, susijusi su jaukumu, bendravimu ir gardžiu maistu. Išbandykite šį paprastą receptą, eksperimentuokite su skoniais, dalinkitės su artimaisiais ir mėgaukitės kiekvienu kąsniu. Nes kai blyneliai purūs, auksiniai ir švieži – rytas iš karto tampa šviesesnis.
