Patiekalai iš faršo: ką paruošti greitai ir skaniai?

Patiekalai iš faršo: ką paruošti greitai ir skaniai?
Faršas – vienas universaliausių produktų virtuvėje. Iš jo galima paruošti tiek paprastus kasdienius pietus, tiek įspūdingus patiekalus svečiams. Jis greitai iškepa, dera su daugybe prieskonių, daržovių ir padažų, todėl yra nepamainomas, kai norisi kažko sotaus, bet neturite daug laiko. Šiame straipsnyje aptarsime, kokius patiekalus iš faršo verta išbandyti, kaip parinkti tinkamą mėsos rūšį ir kaip užtikrinti, kad patiekalas visada būtų sultingas bei aromatingas.

Kaip išsirinkti geriausią faršą

Skonis ir tekstūra priklauso nuo mėsos rūšies ir jos riebalumo. Veršienos ar kalakutienos faršas – liesesnis, todėl tinka lengvesniems patiekalams, o kiaulienos ir jautienos mišinys suteikia daugiau skonio bei sultingumo. Jei norite valgyti sveikiau, rinkitės faršą su mažiau nei 15 % riebalų arba sumalkite mėsą patys – taip žinosite jos kokybę. Nepamirškite, kad faršas greitai genda, todėl jį reikėtų sunaudoti per 24 valandas arba užšaldyti mažomis porcijomis.

Greiti patiekalai iš faršo darbo dienoms

Po ilgos dienos nesinori stovėti prie viryklės, todėl verta turėti keletą patikimų receptų, kurie paruošiami per 30 minučių. Štai keli populiariausi variantai:

1. Spagečiai su faršu ir pomidorų padažu. Keptuvėje apkepinkite faršą su svogūnu, česnaku ir prieskoniais. Įpilkite konservuotų pomidorų ar pomidorų pastos, paskaninkite baziliku ir raudonėliu. Patiekite su spagečiais ir tarkuotu sūriu – klasika, kuri niekada nenuvilia.

2. Greiti faršo blynai. Sumaišykite faršą su kiaušiniu, tarkuota bulve, trupučiu miltų ir prieskoniais. Formuokite plokščius blynelio formos kotletukus ir kepkite keptuvėje. Tinka tiek su daržovių salotomis, tiek su grietinės padažu.

3. Azijietiško stiliaus faršo dubenėlis. Apkepkite faršą su imbieru, česnaku, sojų padažu, šlakeliu sezamų aliejaus ir šviežiomis daržovėmis. Patiekite ant ryžių ar makaronų – greita, lengva ir labai kvapni vakarienė.

4. Faršo troškinys su daržovėmis. Jei šaldytuve liko morkų, paprikos, žirnelių ar kukurūzų – viską galima suberti į keptuvę su faršu ir pomidorų padažu. Šis patiekalas sotus, šiltas ir idealiai tinka rudeniškoms dienoms.

Savaitgalio patiekalai iš faršo – kai turite daugiau laiko

Savaitgaliais galima pasilepinti patiekalais, kuriems reikia šiek tiek daugiau laiko, tačiau rezultatas tikrai vertas pastangų.

1. Klasikiniai mėsos kukuliai su bulvių koše. Tai vienas mėgstamiausių šeimos patiekalų. Kukuliai, virti ar troškinti pomidorų ar grietinėlės padaže, puikiai dera su bulvių koše ar virtomis daržovėmis.

2. Faršo apkepas su bulvėmis. Kepimo formoje sluoksniuokite virtas bulves, faršą, svogūnus, morkas ir šiek tiek sūrio. Užpilkite kiaušinių ir pieno mišiniu, kepkite iki auksinės plutelės. Tai patiekalas, kurį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji.

3. Įdaryti paprikai ar cukinijos. Išskobkite daržoves, pripildykite faršo, ryžių, pomidorų pastos ir prieskonių mišiniu. Kepkite orkaitėje uždengę folija, kol daržovės suminkštės – kvapas pasklis po visus namus.

4. Namų mėsainiai. Iš jautienos faršo formuokite storus paplotėlius, pagardinkite pipirais, druska ir trupučiu garstyčių. Kepkite ant grotelių ar keptuvėje ir patiekite su šviežiomis bandelėmis, salotomis ir padažu.

Kaip užtikrinti, kad faršo patiekalai būtų sultingi

Dažna klaida – per ilgai keptas arba per liesas faršas. Norint išlaikyti sultingumą, faršą galima papildyti keliais triukais: įdėti šlakelį grietinėlės ar kefyro, įmaišyti tarkuoto svogūno, cukinijos ar net truputį duonos mirkytos piene. Nepamirškite, kad faršą prieš formuojant verta trumpai palaikyti šaldytuve – taip jis bus tvirtesnis ir neišsiskirs skysčiai kepimo metu.

Faršas – universalus visiems metų laikams

Pavasarį iš faršo galima ruošti lengvus kotletukus su žalumynais ar daržovių įdaru. Vasarą – faršu įdarytus baklažanus ar pomidorus, keptus grilyje. Rudenį – troškinius ir apkepus su bulvėmis ar moliūgu, o žiemą – klasikinį mėsos pyragą su traškiu tešlos sluoksniu. Faršas lengvai prisitaiko prie sezoninių daržovių, todėl jis tinka ištisus metus.

Ką derinti su faršo patiekalais

Prie mėsos patiekalų visada dera šviežios salotos – nuo paprastų kopūstų iki lapinių žalumynų. Pomidorų ar jogurtiniai padažai suteikia gaivumo, o grikiai, bulvės, kuskusas ar ryžiai padeda subalansuoti patiekalo sotumą. Norint sukurti pilnavertį patiekalą, laikykitės paprastos taisyklės: trečdalis baltymų, trečdalis daržovių ir trečdalis angliavandenių.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Kokį faršą rinktis, jei noriu liesesnio patiekalo?
Geriausiai tiks kalakutienos arba vištienos faršas. Galima maišyti su šiek tiek jautienos dėl skonio ir tekstūros.

Ar faršą galima užšaldyti?
Taip, bet darykite tai mažomis porcijomis, kad būtų patogu atitirpinti. Šaldiklyje faršas gali būti laikomas iki 3 mėnesių.

Kiek laiko galima laikyti faršą šaldytuve?
Geriausia suvartoti per 24 valandas nuo pirkimo arba iš karto jį užšaldyti.

Ar galima kepti faršą be aliejaus?
Taip, jei faršas turi pakankamai riebalų. Liesą faršą geriau kepti ant nelipnios keptuvės su lašeliu aliejaus arba troškinti padaže.

Kaip išvengti sausų kotletų?
Nepersistenkite maišydami ir kepkite ant vidutinės kaitros. Įmaišykite šlakelį vandens, grietinėlės ar daržovių, kad išliktų drėgmė.

Ar galima naudoti faršą sriuboms?
Žinoma! Iš faršo galima ruošti mėsos kukulių sriubą ar azijietišką ramen tipo sriubą su maltos mėsos rutuliukais.

Kai iš vieno produkto gimsta dešimtys idėjų

Faršas – tikras virtuvės chameleonas. Jis gali tapti pagrindu sriuboms, troškiniams, apkepams ar net užkandžiams. Svarbiausia – drąsiai eksperimentuoti su prieskoniais ir derinti jį su tuo, ką turite po ranka. Kiekvienas receptas gali įgauti naują skonį: šiek tiek česnako, šlakelis alyvuogių aliejaus ar žiupsnelis cinamono gali paversti įprastą vakarienę mažu kulinariniu atradimu.