Lėtas šeštadienio vėlyvųjų pusryčių startas
Savaitgalio rytą nereikia skubėti – rinkitės patiekalus, kurie leidžia gurkšnoti kavą, kol lėtai kepa pusryčiai. Išbandykite shakshuką – pomidorų, paprikų ir kiaušinių patiekalą ketaus keptuvėje. Patiekalas kunkuliuoja 20 min., o aromatas kviečia visus iš lovų. Pora riekelių raugintos duonos įmirko padaže ir tampa sotus, bet lengvas dienos startas.
Naminiai makaronai: terapija tešlai ir skoniams
Kai turite laisvą popietę, rankų darbo pasta tampa kulinarine meditacija. Pagrindas – 300 g universalių miltų ir 3 dideli kiaušiniai. Užminkykite, palikite pailsėti 30 min., tada kočiokite iki permatomos plonumo ir supjaustykite tagliatelle juostelėmis. Padažui tereiks alyvuogių aliejuje lėtai pakepintų česnakų, šviežio čiobrelio ir tarkuoto „Pecorino“. Paprasta, bet prabangiai skanu.
Troškinys iš vieno puodo – sekmadienio kvapas
Ilgai troškinamas jautienos vyninis bourguignon idealiai tinka, kai už lango darganota. 1,5 kg jautienos mentės, 750 ml sauso raudono vyno, per pusę perpjauti perlinių svogūnėlių krepšelis ir kvapnus rozmarino kotelis – viską sudėkite į ketaus puodą ir palikite 3 val. 150 °C orkaitėje. Mėsa tirpte tirps, o padažas stangrės tarsi aksomas. Patiekite su bulvių koše arba šakninėmis daržovėmis.
Savaitgalio kepiniai: rauginta duona ir sviestinės bandelės
Su lėtu laiku ateina ir galimybė pažaisti su natūraliu raugu. Penktadienio vakarą pamaitinkite raugą, šeštadienio rytą sumaišykite tešlą (70 % hidratacija, 20 % viso grūdo miltų) ir lankstykite ją kas 30 min. keturis kartus. Vakare formuokite kepaliuką, nakčiai – į šaldytuvą, o sekmadienio rytą – į 240 °C įkaitintą ketaus puodą. Šokantis garų burbulas iškepusiame batone taps savaitės žvaigžde. Norisi saldžiai? Paruoškite sviestinių „brioche“ bandelių tešlą: pakaks ištirpdyti sviestą, įminkyti, o ryte iškepti purias spiralės formos gėrybes.
Vegetariška, bet soti alternatyva: kreminis moliūgų risotas
Kai kompanijoje – augalinio maisto mėgėjai, moliūgų risotas džiugina spalva ir kremine tekstūra. Svogūnas, česnakas, „Arborio“ ryžiai ir 500 ml daržovių sultinio – pagrindas. Įmaišykite kepinto sviesto moliūgų tyrę ir saują lazdyno riešutų. Bazilikas bei trupinta feta užbaigs patiekalą skonio kontrastu.
Desertų finalas: prancūziškas flambo rūgštyčių crème brûlée
Klasikinį crème brûlée paįvairinkite rūgštynių sirupu – švelni kreminė tekstūra susīja su gaiviu citrinos natų poskoniu. Grietinėlė, kiaušinių tryniai, sauja kapotų rūgštynių ir cane sugar – kepkite 90 °C garų krosnelėje 45 min., tada atvėsinkite. Patiekiant – cukraus „karamelizacija“ degikliu sukuria traškią plutelę, skambiai lūžtančią šaukšteliu.
Gėrimai, kurie sutelkia jaukumą
Savaitgalio virtuvės ritmą vainikuoja gėrimas. Pagaminkite karštą „chai“ arbatą su avietėmis: sumaišykite juodą arbatą, kardamoną, cinamoną, šaukštą medaus ir įmeskite šaldytų aviečių, kad spalva įgautų rubino toną. Norisi šalčio? Namų „cold brew“ kava ruošiasi per naktį – 1:8 kavos ir vandens santykis, ryte praskieskite su avižų pienu.
Kaip paversti savaitgalio gaminimą bendru nuotykiu virtuvėje
Susikurkite grojaraštį – džiazo ryte ir akustinės gitaros vakare. Pasidalinkite užduotimis: vienas minko tešlą, kitas pjausto daržoves. Įjunkite „pomodoro“ laikmatį 45 min. darbui ir 15 min. pertraukai – tada virtuvėje neperdega nei troškiniai, nei nuotaika. Nepamirškite užsidegti žvakių vakarienės metu ir pasidžiaugti lėtu laiku, kuris savaitgalio meniu paverčia tikru ritualu.