Savaitgalio rytai dažnai asocijuojasi su tingiais pusryčiais, švelnia kava ir maloniais kvapais iš virtuvės. Vienas iš tų kvapų, kuris beveik visada pažadina gerą nuotaiką, yra keptų blynų aromatas. Jei dar praturtinsime juos saldžia obelų natūra, gausime puikų derinį – purūs, kvapnūs blynai su obuoliais tampa tikru savaitgalio akcentu. Šis straipsnis padės jums paruošti paprastą, bet nepriekaištingai gardų receptą, kuris džiugins tiek šeimą, tiek svečius.
Ingredientai, kurių prireiks
Norint iškepti purius ir kvapnius blynus su obuoliais, nereikės jokių prabangių produktų. Viskas, ko reikia, dažniausiai jau slypi jūsų virtuvės spintelėse.
- 2 dideli kiaušiniai
- 200 ml pieno (galima naudoti augalinį pieną, pvz., avižinį ar migdolinį)
- 2 šaukštai cukraus
- 1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus
- 150 g miltų
- 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
- 2 vidutiniai obuoliai (geriausiai – saldžiarūgščiai, pvz., „Antonovka“ ar „Jonagold“)
- 1 šaukštas aliejaus arba sviesto kepimui
- Pagal poreikį – cinamonas, cukraus pudra ar medus patiekimui
Tešlos paruošimo eiga
Pamatas skaniems blynams yra tinkamai paruošta tešla. Nors atrodytų, kad tai paprastas dalykas, keli maži triukai gali padaryti blynus ypatingai purius ir aromatingus.
- Kiaušinių ir cukraus plakimas. Į didelį dubenį įmuškite kiaušinius ir suplakite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi, kol masė taps šviesesnė ir puri. Tokia konsistencija leis orui patekti į tešlą, o blynai bus švelnesni.
- Pieno įmaišymas. Po truputį pilkite pieną, nuolat maišydami, kad gautumėte vientisą skystą masę be gumuliukų.
- Sausųjų ingredientų pridėjimas. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Tada šį mišinį po truputį berkite į kiaušinių-pieno masę. Maišykite, kol gausite vientisą, kiek tirštesnę nei įprastų blynų tešlą.
- Obuolių paruošimas. Nulupkite obuolius, pašalinkite sėklytes ir sutarkuokite stambia tarka. Galite obuolius lengvai nuspausti, jei bijote, kad tešla taps per skysta. Įmaišykite juos į tešlą kartu su žiupsneliu cinamono – tai suteiks šilto, rudeniško aromato.
Kepimo paslaptys
Nors tinkamai paruošta tešla jau yra pusė sėkmės, kepimo momentas gali pakeisti visą rezultatą. Štai keli patarimai, kaip išlaikyti blynus purius ir gražiai auksinius:
- Tinkamas karštis. Keptuvė turi būti įkaitinta, bet ne pernelyg karšta – vidutinė ugnis leis blynams iškepti iki vidurio neprikepant.
- Kepimo riebalai. Jei naudojate sviestą, stebėkite, kad jis nesudegtų. Aliejus tinka ilgesnei kepimo trukmei, o sviestas suteikia daugiau skonio. Galite naudoti abu – šaukštelį aliejaus ir šaukštelį sviesto.
- Tešlos kiekis. Kepkite nedidelius, maždaug delno dydžio blynelius. Tokie iškeps tolygiai ir nepraras purumo.
- Apvertimas. Palaukite, kol ant blyno paviršiaus pasirodys burbuliukai – tai ženklas, kad jau metas apversti.
Patiekimo idėjos ir skoniai
Blynai su obuoliais – universalus patiekalas. Jie gali būti saldūs, aromatingi ir netgi šiek tiek pikantiški, jei norite eksperimentuoti.
- Klasikinis variantas: patiekite su cukraus pudra ir trupučiu cinamono ant viršaus.
- Su medumi ir riešutais: šiltus blynus apšlakstykite medumi ir pabarstykite susmulkintais graikiniais riešutais.
- Su uogiene ar obuoliene: tradicinis lietuviškas pasirinkimas – gardinti obuolių blynus namine obuoliene ar spanguolių uogiene.
- Su ledais: puikus desertas vasarai – šilti blynai ir šaltas vanilinis ledas. Tekstūrų kontrastas suteiks ypatingo malonumo.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Ar galima blynus su obuoliais kepti be kiaušinių?
Taip, galima. Vietoj kiaušinių naudokite pusę sutrinto banano arba šaukštą sumalto linų sėmenų, sumaišytų su trimis šaukštais vandens. Tai padės išlaikyti tešlos rišlumą.
Kiek laiko galima laikyti tešlą?
Tešlą rekomenduojama naudoti per 30–40 minučių po paruošimo. Ilgiau stovint, ji gali prarasti purumą, nes kepimo milteliai praranda savo veiksmingumą.
Ar galima blynus užšaldyti?
Taip, blynus su obuoliais galima užšaldyti. Atvėsinkite visiškai, sudėkite į sandarius maišelius ir laikykite šaldiklyje iki mėnesio. Prieš patiekiant, pašildykite keptuvėje arba orkaitėje.
Kokius obuolius geriausia naudoti?
Geriausiai tinka saldžiarūgščiai obuoliai – jie suteikia skonio balanso ir neužgožia tešlos saldumo. Populiarūs variantai – „Jonagold“, „Melba“, „Ligol“, „Spartan“.
Maistingumas ir naudingi patarimai
Blynai su obuoliais – ne tik skanus, bet ir pakankamai maistingas patiekalas. Obuoliai suteikia skaidulų, vitaminų C ir B grupės medžiagų, o jei naudosite viso grūdo miltus, blynai taps dar sveikesni. Norint sumažinti riebalų kiekį, galite kepti blynus neriebioje keptuvėje arba net orkaitėje, ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos.
Eksperimentuokite su priedais – į tešlą galima įdėti tarkuotos morkos, šaukštelį medaus ar jogurto. Tokie variantai suteiks papildomo skonio ir maistinės vertės, o jūsų pusryčiai niekada nebebus nuobodūs.
Galiausiai, blynų kepimas – tai ne tik maisto gaminimas, bet ir smagus ritualas, kuris suartina šeimą. Nesvarbu, ar tai šaltas rudens rytas, ar saulėtas sekmadienio rytas – purūs blynai su obuoliais visada sukurs jaukią atmosferą jūsų namuose.
