Kodėl verta rinktis salotas su rūkyta vištiena?
Rūkyta vištiena – tai vienas universaliausių produktų virtuvėje. Ji jau paruošta valgymui, todėl nereikia nei kepti, nei virti. Dėl to salotos su šia mėsa tampa puikiu pasirinkimu, kai norisi greito, bet skanaus maisto. Be to, rūkyta vištiena suteikia patiekalui ypatingo kvapo, kuris maloniai dera su šviežiomis daržovėmis, sūriais ar net vaisiais.
Toks patiekalas ypač tinka vasarą, kai nesinori stovėti prie viryklės, tačiau nori kažko sočio. Tačiau salotos su rūkyta vištiena puikiai tinka ir žiemą – kartu su šiltu duonos riekės kąsniu jos tampa jaukiu, pilnaverčiu patiekalu.
Klasikinis salotų su rūkyta vištiena receptas
Norint paruošti šias salotas, jums prireiks kelių kasdienių ingredientų. Galite juos derinti pagal skonį, tačiau klasikinis variantas visada pasiteisina.
- 200 g rūkytos vištienos (geriausia – krūtinėlės arba šlaunelių be odos);
- 1 didelis pomidoras arba keli vyšninių pomidoriukai;
- 1 šviežias agurkas;
- 1 saldžioji paprika;
- 100 g salotų mišinio (romėninių, iceberg ar lapinių);
- 50 g kietojo sūrio (parmezano, čederio ar kito mėgstamo);
- 2 šaukštai majonezo arba graikiško jogurto;
- 1 šaukštas citrinos sulčių;
- Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį.
Paruošimo būdas
1. Rūkytą vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais arba plonais griežinėliais.
2. Pomidorus, agurką ir papriką supjaustykite kubeliais ar juostelėmis.
3. Salotų lapus suplėšykite rankomis į mažesnius gabalus.
4. Viską sudėkite į dubenį, pagardinkite druska ir pipirais.
5. Sumaišykite padažą: majonezą arba graikišką jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis ir trupučiu pipirų.
6. Užpilkite padažą ant salotų, išmaišykite, o viršų pabarstykite tarkuotu sūriu.
Jei norite lengvesnio varianto – naudokite alyvuogių aliejų ir kelis lašus balzaminio acto vietoje majonezo. Toks derinys puikiai išryškina rūkytos vištienos skonį.
Skirtingi variantai pagal skonį
Salotos su rūkyta vištiena – labai lankstus patiekalas, kurį galima pritaikyti pagal savo skonį ar šaldytuve esančius produktus. Pavyzdžiui, vietoj paprikos galima dėti konservuotus kukurūzus, o vietoj agurko – raugintą agurkėlį pikantiškesniam skoniui. Labai tinka ir virti kiaušiniai, kurie suteikia dar daugiau sotumo.
Norint suteikti salotoms šiek tiek egzotikos, galima pridėti ananasų gabalėlių arba šlakelį saldaus čili padažo – toks derinys puikiai dera su rūkyta vištiena. Taip pat galima naudoti skrudintus riešutus ar sėklas, kad salotos įgautų traškumo.
Kaip patiekti?
Šios salotos atrodo puikiai ir šventiniame stalo kontekste. Jas galima serviruoti dideliame dubenyje arba porcijomis stiklinėse taurėse – taip jos įgaus elegantišką išvaizdą. Patiekimo metu galima pabarstyti šviežių žolelių – krapų, petražolių ar svogūnų laiškų. Jei norite šiltesnio varianto, galite šiek tiek pašildyti vištieną keptuvėje prieš dedant į salotas – tada kontrastas tarp šiltos mėsos ir šaltų daržovių bus itin malonus.
Naudingi patarimai
- Jei rūkyta vištiena labai sūri, sumažinkite padažo kiekį arba rinkitės jogurto pagrindu pagamintą padažą.
- Norėdami salotas paruošti iš anksto, laikykite atskirai padažą ir daržoves – taip jos išliks šviežios ir traškios.
- Salotoms rinkitės kokybišką vištieną – geriausiai tinka lengvai rūkyta, be perdegusio skonio.
- Prie šių salotų puikiai dera skrudinta duona arba česnakiniai skrebučiai.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti virtą vietoj rūkytos vištienos?
Taip, tačiau skonis bus švelnesnis. Rūkyta vištiena suteikia daugiau aromato, todėl galima papildomai naudoti prieskonius.
Ką daryti, jei neturiu majonezo?
Majonezą galima pakeisti graikišku jogurtu, alyvuogių aliejumi su garstyčiomis arba grietine – priklausomai nuo pageidaujamo skonio.
Ar salotas galima laikyti šaldytuve?
Taip, bet ne ilgiau nei 1 dieną. Geriausia laikyti be padažo, kurį užpilti prieš pat valgant.
Ar galima dėti makaronų ar ryžių?
Žinoma! Tokiu atveju salotos taps dar sotesnės – puikus pasirinkimas į darbą ar piknikui.
Salotos, kurios visada gelbsti
Salotos su rūkyta vištiena – tai tikras kasdienės virtuvės išsigelbėjimas, kai reikia greitai paruošti skanų, bet maistingą patiekalą. Jos tinka ir prie pagrindinio patiekalo, ir kaip savarankiškas patiekalas. Subalansuotas baltymų, daržovių ir švelnaus padažo derinys ne tik sotina, bet ir džiugina skoniais. Tai paprasta, bet visada pasiteisinanti idėja, kurią galima nuolat atnaujinti naujais ingredientais – juk būtent čia slypi gero recepto paslaptis.
