Autentiška itališka lazanija su sultingu faršu ir švelniu Bešamelio padažu

lazanija su sultingu faršu

Ingredientai (6 porcijos)

Pagrindui:

  • Apytiksliai 10 lazanijos lakštų

  • 100 g mėgstamo kietojo sūrio (pvz., VILVI Memel Reserve)

Mėsos padažui:

  • 700 g liesesnio jautienos faršo

  • 400 g konservuotų pomidorų be odelių (smulkintų)

  • 2 vidutinės morkos

  • 1 saliero stiebas (galima keisti saldžiąja paprika)

  • 2 svogūnai

  • 1 šaukštas pomidorų pastos

  • 2 lauro lapai

  • 1 a. š. džiovinto raudonėlio

  • 1 a. š. džiovintų čiobrelių

  • 2 česnako skiltelės

  • Druska ir pipirai – pagal skonį

  • Šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui

Bešamelio padažui:

  • 600 ml pieno

  • 40 g sviesto

  • 40 g kvietinių miltų

  • Žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto

  • Druska ir pipirai – pagal skonį

Gaminimo eiga (trukmė: apie 1 val.)

  1. Pradėkite nuo mėsos padažo. Įkaitinkite šlakelį aliejaus keptuvėje, suberkite faršą ir maišydami apkepkite. Išimkite į atskirą dubenį.

  2. Toje pačioje keptuvėje apkepkite smulkintus svogūnus iki gelsvumo. Jei reikia, įpilkite dar truputį aliejaus. Sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, smulkintą česnaką ir apkepkite, kol daržovės suminkštės. Galiausiai sudėkite salierą (arba papriką) ir trumpai pakepinkite.

  3. Į keptuvę įmaišykite pomidorų pastą, prieskonius, lauro lapus. Grąžinkite apkepintą faršą, įpilkite pomidorų. Pagardinkite druska, pipirais, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies 20–30 min. Baigus troškinti – lauro lapus pašalinkite.

  4. Tuo metu paruoškite Bešamelio padažą. Puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus ir lengvai pakepinkite, kol ims gelsti.

  5. Nuimkite nuo ugnies ir šluotele įmaišykite dalį pieno, kad neliktų gumuliukų. Palaipsniui supilkite likusį pieną, nuolat maišydami. Vėl uždėkite ant vidutinės kaitros ir kaitinkite, kol sutirštės. Pagardinkite muskatu, pipirais ir druska.

  6. Paruošus abu padažus, laikas sluoksniuoti: į 20×30 cm kepimo formą pirmiausia pilkite šiek tiek Bešamelio padažo – tik tiek, kad padengtų dugną.

  7. Toliau – sluoksnis lazanijos lakštų, tada – mėsos padažas, ir vėl plonas Bešamelio sluoksnis. Kartokite, kol sunaudosite visus produktus. Viršutinį sluoksnį turi sudaryti mėsos ir Bešamelio derinys, pabarstytas tarkuotu sūriu.

  8. Uždengę folija, kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Nuėmus foliją, temperatūrą padidinkite iki 220 °C ir kepkite dar 10–15 min., kol viršus gražiai apskrus. Galite naudoti grilio režimą traškesnei plutelei.

  9. Prieš pjaustydami palikite lazaniją pastovėti 5–10 minučių – skonis taps dar geresnis.

Naudingi patarimai:

Lazanijos lakštų virti iš anksto nereikia. Svarbiausia – kruopščiai juos padengti padažu, kad neliktų sausų vietų, nes ten lakštai liks kieti.