Ingredientai klasikiniam jautienos guliašui
Norint, kad patiekalas būtų tobulas, svarbiausia naudoti šviežius, kokybiškus produktus. Toliau pateikiamas sąrašas ingredientų, reikalingų maždaug 4–5 porcijoms:
- 800 g jautienos (geriausiai tinka mentė, sprandinė arba kumpis)
- 2 dideli svogūnai
- 2 morkos
- 2 raudonos paprikos
- 3 skiltelės česnako
- 2 valg. š. pomidorų pastos
- 1 valg. š. saldžiosios paprikos miltelių
- 1/2 arbat. š. aštriosios paprikos (nebūtina)
- 1 valg. š. miltų (padažui sutirštinti)
- 500 ml jautienos sultinio arba vandens
- 1 lauro lapas
- 1 arbat. š. džiovintų čiobrelių
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- 2 valg. š. aliejaus arba sviesto kepimui
Jautienos paruošimas – pagrindinis žingsnis
Pirmiausia jautieną reikia nuplauti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Tada supjaustykite ją nedideliais, maždaug 3 cm dydžio kubeliais. Norint, kad mėsa troškinant neišdžiūtų, geriausia ją apkepti dalimis. Įkaitinkite gilią keptuvę ar puodą, įpilkite šiek tiek aliejaus ir dėkite mėsą. Kepkite ant stiprios ugnies, kol gabaliukai apskrus iš visų pusių ir įgaus rusvą plutelę. Taip užrakinamos sultys, o guliašas įgauna gilesnį, sodresnį skonį.
Daržovių kepinimas ir aromato pagrindas
Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė mėsa, sumažinkite ugnį ir sudėkite smulkintus svogūnus. Kepkite, kol jie suminkštės ir pradės karamelizuotis. Tada dėkite morkas, paprikas ir česnaką – visa tai suteiks patiekalui salstelėjusio, kvapnaus pagrindo. Kai daržovės suminkštės, įdėkite pomidorų pastą ir paprikos miltelius. Kepkite dar kelias minutes, kad prieskoniai išskleistų savo aromatą.
Troškinimo procesas – kantrybės vertas etapas
Sugrąžinkite mėsą į puodą, viską išmaišykite, užpilkite sultiniu arba karštu vandeniu, kad mėsa būtų apsemta. Įdėkite lauro lapą, čiobrelius, šiek tiek druskos ir pipirų. Troškinkite ant mažos ugnies 1,5–2 valandas. Per tą laiką guliašas pamažu tirštės, o jautiena taps itin minkšta. Jei skysčio garuoja per daug, įpilkite šiek tiek vandens. Kai mėsa jau visiškai minkšta, galite paskaninti papildomais prieskoniais pagal poreikį.
Kaip pasiekti tobulą tirštumą
Tirštas, sodrus padažas yra klasikinio guliašo požymis. Tam galima naudoti šiek tiek miltų. Ištirpinkite šaukštą miltų šaltame vandenyje, įmaišykite į troškinį ir dar patroškinkite 10–15 minučių. Kitas būdas – leisti skysčiui natūraliai išgaruoti, taip sutirštinant padažą. Pomidorų pasta ir morkos taip pat padeda pasiekti tinkamą konsistenciją, todėl papildomų rišiklių gali net neprireikti.
Kaip patiekti jautienos guliašą
Guliašas puikiai dera su bulvių koše, virtomis bulvėmis, kruopomis ar net šviežia duona. Lietuviškoje tradicijoje dažnai šalia pateikiami rauginti agurkai ar kopūstai – jie suteikia patiekalui gaivumo ir subalansuoja jo riebumą. Guliašą galima pabarstyti smulkintomis petražolėmis, krapais ar svogūnų laiškais. Šis patiekalas tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui, nes atrodo patraukliai ir dvelkia namų šiluma.
Naudingi patarimai ir gudrybės
Jei norite, kad jautienos guliašas būtų dar intensyvesnio skonio, įpilkite šiek tiek raudonojo vyno – jis suteikia gylio ir subtilios rūgštelės. Norint įdomesnės tekstūros, galima pridėti kelis džiovintus grybus arba šaukštelį rūkytos paprikos. Taip pat verta žinoti, kad guliašas kitą dieną būna dar skanesnis – per naktį skoniai susigeria, o padažas tampa dar sodresnis.
Jautienos guliašo recepto variantai
Klasikinis receptas gali būti lengvai pritaikomas pagal skonį. Norint švelnesnės versijos, dalį jautienos galima pakeisti vištiena. Norint dar turtingesnio skonio, galima pridėti šiek tiek keptos šoninės. Vegetariškam variantui jautiena keičiama sojos kubeliais arba baklažanais – skonis, žinoma, bus kitoks, bet tekstūra ir troškinimo principas išlieka tas pats.
Kaip laikyti ir pašildyti guliašą
Paruoštą guliašą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Jį patogu užšaldyti porcijomis – užšaldytas išlieka puikaus skonio net po kelių savaičių. Pašildyti rekomenduojama ant mažos ugnies, pridėjus šiek tiek sultinio ar vandens, kad padažas neperdžiūtų. Tokiu būdu išlaikysite patiekalo sultingumą ir konsistenciją.
DUK apie jautienos guliašą
Kiek laiko troškinti jautieną, kad ji būtų minkšta?
Paprastai jautiena tampa minkšta po 1,5–2 valandų troškinimo. Ilgiau troškinant, ji įgauna švelnumo ir tiesiog tirpsta burnoje.
Ar būtina naudoti sultinį?
Nebūtina, tačiau jautienos ar daržovių sultinys suteikia patiekalui gilesnį skonį nei paprastas vanduo. Jei neturite sultinio, galite naudoti vandens ir pomidorų pastos mišinį.
Ar galima ruošti guliašą orkaitėje?
Taip, tai puikus būdas išlaikyti tolygų karštį. Tiesiog paruoštą mišinį įdėkite į karščiui atsparų indą, uždenkite dangčiu ir kepkite 160 °C temperatūroje apie 2 valandas.
Kaip pasiekti intensyvesnį skonį?
Naudokite šiek tiek raudonojo vyno arba įdėkite šaukštelį rūkytos paprikos. Taip pat verta mėsą trumpai marinuoti prieskoniuose prieš kepimą – tai suteiks papildomų aromatų.
Ar guliašą galima ruošti iš anksto?
Taip, tai net rekomenduojama. Guliašas kitą dieną būna dar skanesnis, nes skoniai susiguli ir sustiprėja. Galite jį pašildyti tiek ant viryklės, tiek orkaitėje.
Nepamirštamas guliašo kvapas ir skonis
Jautienos guliašas – tai ne tik patiekalas, bet ir jausmas, primenantis lėtus šeimos vakarus, kvepiančius svogūnais, paprika ir švelniu troškinimo aromatu. Tai receptas, kurį galima gaminti vėl ir vėl, kiekvieną kartą atrandant naujų niuansų. Nesvarbu, ar gaminate jį žiemos vakarui, ar savaitgalio pietums – šis patiekalas visada sukuria jaukumo ir pasitenkinimo atmosferą.
