Orkaitėje keptas minkštutis kugelis su šonine ir faršu

Orkaitėje keptas minkštutis kugelis

REIKĖS (6 porcijoms):

  • 15 bulvių
  • 500 g maltos mėsos
  • 500 g karštai rūkytos šoninės
  • 5 svogūnai
  • 250 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 3 česnako skiltelės, susmulkintos
  • Druska ir juodieji pipirai – pagal skonį

Padažui:

  • 300 ml pieno
  • 50 g sviesto
  • 1 kupinas šaukštas kvietinių miltų
  • Smulkintos petražolės – pagal skonį
  • Žiupsnelis druskos
  • Šiek tiek maltų pipirų

GAMINIMO EIGA (virš 1 valandos):

  1. Bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Dalį galite sutrinti trintuvu, kad patiekalas būtų ypač purus.
  2. Svogūnus supjaustykite kubeliais ir apkepkite su česnaku svieste ar aliejuje. Vieną dalį atidėkite padažui, kitą – sudėkite į pagrindinę masę.
  3. Šoninę supjaustykite mažais gabaliukais ir kepkite kartu su faršu. Pagardinkite druska ir pipirais. Dalį šoninės palikite padažo pagardinimui.
  4. Keptus svogūnus su česnaka sudėkite į mėsos mišinį, užpilkite pienu ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol pradės virti.
  5. Karštą mėsos-svogūnų mišinį sumaišykite su tarkuotomis bulvėmis, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
  6. Masę perkelkite į sviestu išteptą kepimo indą ir išlyginkite.
  7. Kepkite 180–200 °C orkaitėje 45–60 min., kol viršus gražiai paruduoja.
  8. Padažui svieste apkepinkite miltus, po truputį įpilkite pieną, maišydami šluotele, kol padažas sutirštėja. Įmaišykite keptus svogūnus ir šoninę, petražoles, pagardinkite druska ir pipirais. Užvirkite ir nukelkite.
  9. Patiekite karštą kugelį su šiltu padažu – puikiai tiks spirgučiai ar grietinė.

Patarimas:

Naudokite krakmolingas bulves, kad patiekalas būtų purus ir nesubyrėtų.