Ingredientai:
- 3 kg rausvųjų arba baltųjų svogūnų
- 300 g rudojo cukraus
- 250 ml balzaminio acto
- 80 ml neutralaus augalinio aliejaus
- 2 šaukšteliai šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1,5 šaukšto Himalajų druskos
Gaminimo eiga (daugiau nei 1 val.):
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
- Įkaitinkite didelę keptuvę ar puodą su storu dugnu. Supilkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie taps minkšti bei reikšmingai sumažės tūriu.
- Kai svogūnai sukrenta, įberkite druskos, rudojo cukraus ir pipirų. Maišydami kepinkite ant vidutinės kaitros dar apie 30 minučių, kol svogūnai ims tamsėti ir įgauti karamelės atspalvį.
- Supilkite balzaminį actą ir sumažinkite kaitrą iki minimalaus. Lėtai troškinkite 2–2,5 valandos, kol masė taps tiršta, o skystis beveik išgaruos. Keptuvę dengti dalinai – visiškai sandariai uždengti nereikia.
Patarimai:
- Iš šio kiekio gausite apie 5 mažus stiklainėlius paruoštų svogūnų.
- Tinkamose sąlygose gali laikytis iki 2 metų.
- Tinka prie mėsos, sūrių, sumuštinių ar kaip atskiras užkandis.