Skruzdėlynas – šventinis desertas iš vaikystės

Skruzdėlynas

INGREDIENTAI (12 porcijų):

Tešlai:

  • 4 stiklinės miltų (apytiksliai)
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 5 šaukštai grietinės
  • Žiupsnelis druskos

Kepimui:

  • 1 litras aliejaus

Sirupui:

  • 200 g medaus
  • 200 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 2 šaukštai vandens
  • 1 šaukštas grietinės

GAMINIMO EIGA (daugiau nei 1 valanda):

  1. Į dubenį sudėkite kiaušinius, grietinę, druską ir dalį miltų.
  2. Po truputį berkite likusius miltus, maišydami, kol tešla taps minkšta ir nelips prie rankų.
  3. Tešlą „išmuškite“ į stalą ar kočėlą, uždenkite plėvele ir leiskite bręsti 1–2 valandas.
  4. Įkaitinkite aliejų puode. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir kepkite, kol taps auksinės spalvos. Išimkite ant popierinio rankšluosčio.
  5. Sirupui skirtoje talpoje ištirpinkite sviestą su medumi, cukrumi ir vandeniu. Kaitinkite, kol pasieks minkšto sirupo konsistenciją, tada įmaišykite grietinę.
  6. Ant lėkštės dėkite pirmą sluoksnį keptų tešlos gabalėlių, apipilkite sirupu. Kartokite sluoksnius, formuodami kupolą.
  7. Papuoškite riešutais, razinomis ar aguonomis. Palikite desertą pastovėti, kad susigertų skoniai.