Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsos įdaru ir spirgučių padažu

cepelinai su mėsos įdaru ir spirgučių padažu

Ingredientai (8 porcijoms):

Tešlai:

  • 12 žalių bulvių

  • 3 virtos bulvės

  • Druskos – pagal skonį

Įdarui:

  • 500 g maltos mėsos

  • 1 svogūnas

  • Druskos – pagal skonį

  • Juodųjų pipirų – pagal skonį

Padažui:

  • 1 svogūnas

  • 2 šaukštai ištirpintų taukų

  • Spirgučių – pagal poreikį

  • Grietinės – tiek, kiek norisi

Gaminimo eiga (daugiau nei 1 val.):

  1. Bulvių paruošimas:
    Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite. Skysčio neišpilkite – palaukite, kol susikaups krakmolo sluoksnis. Tada nupilkite skystį, o krakmolą grąžinkite į tarkius.

  2. Tešlos sumaišymas:
    Virtas bulves sugrūskite. Sumaišykite su tarkuotomis žaliomis bulvėmis ir krakmolu. Įberkite druskos ir viską kruopščiai išminkykite.

  3. Įdaras:
    Smulkintą svogūną šiek tiek apkepkite, tuomet sumaišykite su malta mėsa, druska ir pipirais.

  4. Formavimas:
    Paimkite apie 80 g paruoštos bulvių masės, suformuokite paplotėlį, įdėkite šiek tiek mėsos įdaro, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus. Suformuokite pailgus kukulius.

  5. Virimas:
    Cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite 20–25 minutes ant nedidelės kaitros, atsargiai pamaišydami, kad neprikibtų prie dugno.

  6. Padažo ruošimas:
    Taukiniuose trumpai apkepkite spirgučius, tada įdėkite smulkintą svogūną ir kepkite dar kelias minutes. Galiausiai įpilkite grietinės ir viską permaišykite.

  7. Patiekimas:
    Išvirusius cepelinus atsargiai išgriebkite, sudėkite į pašildytą indą ir užpilkite paruoštu spirgučių padažu.