Atgaivinantis Andalūzijos „Gazpacho“ – šalta pomidorų sriuba vasariškai dienai

„Gazpacho“ – šalta pomidorų sriuba

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 600 g nuluptų pomidorų

  • 6 cm prancūziško batono (arba kelios riekės čiabatos ar kitos šviesios duonos)

  • 2 paprikos

  • 1 agurkas

  • 1 svogūnas

  • 2 česnako skiltelės

  • 8 šaukštai alyvuogių aliejaus

  • 2 šaukštai raudonojo vyno acto

  • 1 šaukštelis cukraus

  • Druska – pagal skonį

  • Juodieji pipirai – pagal skonį

Gaminimo eiga (~20 min. + šaldymas):

  1. Duonos paruošimas:
    Nupjaukite duonos pluteles ir užpilkite batoną ar čiabatą puse stiklinės vandens. Leiskite kelioms minutėms suminkštėti, tada gerai nuspauskite perteklinį vandenį.

  2. Daržovių sutrynimas:
    Į maisto smulkintuvą sudėkite pamirkytą duoną, į kelias dalis supjaustytus nuluptus pomidorus, susmulkintas paprikas, agurką be žievės, svogūną ir česnaką. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei sriuba per tiršta, įpilkite truputį vandens. Norint visiškai švelnios tekstūros, galima perkošti per sietelį ar marlę.

  3. Paskaninkite:
    Įtrinkite aliejų, supilkite actą, įberkite cukraus, druskos, pipirų ir viską gerai išmaišykite.

  4. Atvėsinimas:
    Sriubą perpilkite į sandarų indą ir padėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms – kad skoniai susijungtų, o sriuba būtų maloniai šalta.

  5. Patiekimas:
    Patiekite šaltą – papuoškite smulkintais šviežiais agurkais, paprika, šviežiais baziliko lapeliais. Puikiai dera su paskrudinta, alyvuogių aliejumi apšlakstyta balta duona.