Autentiška itališka lazanija su sultingu faršu ir švelniu Bešamelio padažu

lazanija su sultingu faršu

Ingredientai (6 porcijoms)

Pagrindui:

  • Apytiksliai 10 lazanijos lakštų
  • 100 g mėgstamo kietojo sūrio (pvz., VILVI Memel Reserve)

Mėsos padažui:

  • 700 g liesesnio jautienos faršo
  • 400 g konservuotų pomidorų be odelių (smulkintų)
  • 2 vidutinės morkos, smulkintos
  • 1 saliero stiebas (arba saldi paprika), kubeliais
  • 2 svogūnai, smulkinti
  • 1 šaukštas pomidorų pastos
  • 2 lauro lapai
  • 1 a. š. džiovinto raudonėlio
  • 1 a. š. džiovintų čiobrelių
  • 2 česnako skiltelės, smulkintos
  • Druska ir pipirai – pagal skonį
  • Šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui

Bešamelio padažui:

  • 600 ml pieno
  • 40 g sviesto
  • 40 g kvietinių miltų
  • Žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto
  • Druska ir pipirai – pagal skonį

Gaminimo eiga (trukmė: apie 1 val.)

  1. Paruoškite mėsos padažą:
    Įkaitinkite šlakelį aliejaus keptuvėje, suberkite faršą ir apkepkite, kol taps vientisas. Išimkite iš keptuvės.
  2. Daržovės:
    Toje pačioje keptuvėje apkepkite smulkintus svogūnus iki gelsvumo. Įdėkite morkas, česnaką ir salierą (ar papriką); kepkite, kol suminkštės.
  3. Troškinimas:
    Įmaišykite pomidorų pastą, prieskonius ir lauro lapus. Grąžinkite faršą, supilkite pomidorus, pasūdykite, uždenkite ir troškinkite 20–30 min. Pašalinkite lauro lapus.
  4. Paruoškite Bešamelį:
    Puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus ir trumpai pakepinkite.
  5. Skystinimas:
    Nuimkite nuo ugnies, šluotele įmaišykite dalį pieno, tada likusį. Kaitinkite, kol padažas sutirštės, pagardinkite muskatu, druska ir pipirais.
  6. Sluoksniavimas:
    Kepimo formos dugną patepkite plonu Bešamelio sluoksniu. Sudėliokite lakštus → mėsos padažas → Bešamelis. Kartokite sluoksnius iki viršaus, baigdami Bešamelio sluoksniu ir pabarstę tarkuotu sūriu.
  7. Kepimas:
    Uždengę folija, kepkite 180 °C orkaitėje 30 min. Nuimkite foliją, padidinkite temperatūrą iki 220 °C ir kepkite dar 10–15 min., kol viršus gražiai apskrus.
  8. Pailsinimas:
    Palikite lazaniją 5–10 min. pastovėti prieš pjaustydami.

Naudingi patarimai:

  • Lazanijos lakštų virti iš anksto nereikia – svarbu, kad visi sluoksniai būtų gerai padengti padažu.