Ingredientai:
-
3 kg rausvųjų arba baltųjų svogūnų
-
300 g rudojo cukraus
-
250 ml balzaminio acto
-
80 ml neutralaus augalinio aliejaus
-
2 šaukšteliai šviežiai maltų juodųjų pipirų
-
1,5 šaukšto Himalajų druskos
Gaminimo eiga (daugiau nei 1 val.):
-
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
-
Įkaitinkite didelę keptuvę ar puodą su storu dugnu. Supilkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie taps minkšti bei pradės mažėti tūriu.
-
Kai svogūnai sukrenta, įberkite druskos, cukraus ir pipirų. Maišydami toliau kepinkite ant vidutinės kaitros dar apie 30 minučių – kol svogūnai ims tamsėti ir įgauti karamelės atspalvį.
-
Supilkite balzaminį actą ir sumažinkite kaitrą iki minimalios. Lėtai troškinkite 2–2,5 val., kol masė taps tiršta, o skystis beveik išgaruos. Uždenkite keptuvę dalinai – visiškai sandariai uždengti nereikia.
Patarimai:
-
Iš šio kiekio gausite apie 5 mažus stiklainėlius paruoštų svogūnų.
-
Laikomi tinkamose sąlygose, jie gali stovėti iki 2 metų.
-
Tinka ne tik prie mėsos, bet ir prie sūrių, sumuštinių ar net kaip užkandis vieni.