Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsos įdaru ir spirgučių padažu

cepelinai su mėsos įdaru ir spirgučių padažu

Ingredientai (8 porcijoms):

Tešlai:

  • 12 žalių bulvių
  • 3 virtos bulvės
  • Druskos – pagal skonį

Įdarui:

  • 500 g maltos mėsos
  • 1 svogūnas
  • Druskos – pagal skonį
  • Juodųjų pipirų – pagal skonį

Padažui:

  • 1 svogūnas
  • 2 šaukštai ištirpintų taukų
  • Spirgučių – pagal poreikį
  • Grietinės – tiek, kiek norisi

Gaminimo eiga (daugiau nei 1 val.):

  1. Bulvių paruošimas:
    Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite, palikdami susikaupusį krakmolą. Nupilkite skystį, krakmolą grąžinkite į tarkius.
  2. Tešlos sumaišymas:
    Virtas bulves sugrūskite ir sumaišykite su tarkuotomis žaliomis bulvėmis bei krakmolu. Įberkite druskos ir gerai išminkykite.
  3. Įdaras:
    Svogūną smulkiai supjaustykite, šiek tiek apkepkite, tada sumaišykite su malta mėsa, druska ir pipirais.
  4. Formavimas:
    Paimkite apie 80 g bulvių masės, suformuokite paplotėlį, įdėkite įdarą, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus, formuodami pailgą kukulį.
  5. Virimas:
    Cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 20–25 min. ant nedidelės kaitros, atsargiai pamaišydami, kad neprikibtų.
  6. Padažo ruošimas:
    Taukiniuose apkepkite spirgučius, sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite kelias minutes. Įpilkite grietinės ir gerai išmaišykite.
  7. Patiekimas:
    Išvirusius cepelinus atsargiai išgriebkite, sudėkite į indą ir užpilkite spirgučių padažu.