Kreminis avinžirnių užkandis su tahini – klasikinis humusas namuose

Klasikinio humuso ingredientai:

  • 1 skardinė (400 g) konservuotų avinžirnių (tinka ir virti)

  • 2–4 šaukštai skysčio nuo avinžirnių (arba vandens)

  • 2 šaukštai tahini (sezamų pastos)

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus

  • 1 šaukštas šviežių citrinos sulčių

  • 1 česnako skiltelė

  • ½ šaukštelio druskos

  • ¼ šaukštelio maltų pipirų

  • ½ šaukštelio malto kumino (nebūtina)

Pastabos prieš gaminimą:

Jei neturite tahini, galite jos atsisakyti – tekstūra vis tiek išliks švelni, o skonis malonus. Vietoje tahini galite įpilti šiek tiek daugiau alyvuogių aliejaus ar vandens.

Labai rekomenduojama naudoti skystį nuo konservuotų avinžirnių (aquafaba) – jis humusui suteikia ypatingo švelnumo ir kreminės tekstūros. Jei naudojate virtus avinžirnius, naudokite vandenį.

Gaminimo eiga:

  1. Atsargus žingsnis – odelių šalinimas:
    Jeigu norite ypač švelnios tekstūros humuso, rekomenduojama pašalinti avinžirnių odeles – tiesiog spauskite kiekvieną tarp pirštų. Tai užtruks apie 10–15 minučių, bet rezultatas bus šilkinis. Jei neturite tiek laiko – nieko baisaus, humusas pavyks ir su odelėmis.

  2. Ingredientų trynimas:
    Visus ingredientus sudėkite į smulkintuvą. Iš pradžių įpilkite 2 šaukštus skysčio nuo avinžirnių ar vandens.

  3. Tekstūros reguliavimas:
    Sutrinkite iki vientisos masės. Jeigu masė atrodo per tiršta, įpilkite dar šiek tiek skysčio – taip lengvai pasieksite pageidaujamą tirštumą.

Kaip patiekti ir laikyti:

Patiekiant humusą, perkelkite į dubenėlį, šlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite sezamais, smulkintomis žolelėmis ar paprika.

Likusią dalį laikykite sandariame inde šaldytuve – humusas puikiai laikosi iki 5 dienų. Taip pat galima porcijomis užšaldyti ilgesniam laikymui.